Třídění odpadů v obci Narysov

V obci třídíme odpad už dlouho – papír, plast, sklo a kovy máme rozdělené do různých kontejnerů, což skvěle funguje. Ale svět jde kupředu a i my máme pár novinek a zajímavostí, které by mohly třídění ještě zlepšit.

Zásadní téma pro mě je třídění a

🆕 Novinky od roku 2025

Od příštího roku přichází jedna důležitá změna – obec bude muset zajistit třídění textilního odpadu. Co to znamená? Jednoduše, že budete moci odkládat své staré oblečení a další textilie do nového kontejneru, který se objeví u obecního úřadu. 👗👖

Další novinkou jsou dotace na "door-to-door" sběr odpadu v režimu PAYT, na kompostárny a možnost zavést multikomoditní sběr. Možná si říkáte, co to všechno znamená – tak tady je stručné vysvětlení.

🏠 Door-to-door & PAYT – Co to je?

• Door-to-door: Namísto klasických velkých kontejnerů na ulicích budete mít vlastní popelnice nebo pytle přímo u domu. Odpady se budou vyvážet přímo od vás. ✔️
  • PAYT ("Pay as you throw"): Znamená to, že platíte jen za množství odpadu, které skutečně vyprodukujete. Popelnice má RFID čip, který při svozu odpadů zaznamená, kolik jste toho vyhodili, a podle toho zaplatíte. 💰

Výhody systému door-to-door a PAYT:

• Platíte jen za to, co vyhodíte, ne paušálně.
  • Motivace k lepšímu třídění – čím méně vyhodíte, tím méně zaplatíte.
  • Snížení množství odpadu.

♻️ Multikomoditní sběr – méně popelnic, více efektivity

Multikomoditní sběr znamená, že některé druhy odpadu, například papír a plast, můžete třídit společně do jedné popelnice. To znamená méně kontejnerů na ulicích, ale vyšší efektivitu třídění.

Výhody multikomoditního sběru:

• Jednodušší třídění – méně popelnic, více místa na ulicích. 🚮
  • Efektivnější třídění odpadu.
  • Zjednodušení systému pro obyvatele.

🔥 ZEVO Příbram – Spalovna odpadů

Schůzka k odpadovému hospodářství v Příbrami

Jak už možná víte, v Příbrami se plánuje výstavba spalovny odpadu, známé jako ZEVO (Zařízení pro energetické využití odpadu). I když jde o relativně malou spalovnu, má své velké výhody oproti klasickému skládkování.

Proč je ZEVO ekologičtější než skládkování?

• Redukce objemu odpadu: Spalování sníží objem odpadu až o 90 %, což znamená výrazně méně odpadu, který by jinak skončil na skládkách.
  • Energetické využití: ZEVO přeměňuje odpad na teplo a elektřinu. Odpad, který by na skládce jen ležel, tak může sloužit k výrobě energie pro domácnosti a průmysl.
  • Nižší emise: Skládky produkují metan, který je silným skleníkovým plynem. Spalovny ZEVO tuto hrozbu odstraňují a jejich moderní technologie zajišťují přísnou kontrolu emisí, aby byly co nejnižší.
  • Pokročilá filtrace: ZEVO je vybaveno moderními filtračními systémy, které výrazně omezují emise škodlivých látek, jako jsou prachové částice, těžké kovy a oxidy dusíku.
  • Recyklace zbytků: Po spalování zbývá škvára, kterou lze dále využít například ve stavebnictví, a z ní lze vytěžit i kovy, které by jinak skončily na skládce.

Celkově ZEVO představuje moderní a udržitelný způsob, jak se vypořádat s odpadem, který je šetrnější k životnímu prostředí než skládkování a přináší řadu dalších výhod.

Je však důležité, aby smíšený odpad předtím, než skončí v ZEVO, prošel třídicí linkou. Ta dokáže vytřídit ještě další cenné suroviny, které by bylo možné recyklovat nebo jinak využít. Až ten odpad, který nelze nijak dále vytřídit, by měl putovat do spalovny. Tento přístup zajišťuje maximální efektivitu a snížení množství odpadu, který se opravdu spálí.

Osobně chápu obavy a nejistotu, kterou může ZEVO přinést. Nicméně odpad produkujeme a je potřeba ho zodpovědně likvidovat. Z mého pohledu, po důkladném třídění, je ZEVO pro zbytkový netříditelný odpad aktuálně nejlepší cesta.

♻️ Recyklace a prevence odpadu

Zásadním krokem k ochraně životního prostředí je nejen důkladná recyklace, ale také snaha odpad vůbec neprodukovat. Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Proto bychom měli všichni usilovat o snižování množství odpadu už při nákupech – například volbou výrobků s minimálním obalem, upřednostňováním znovupoužitelných materiálů a opravou věcí místo jejich vyhazování. Recyklace je klíčová, ale prevence odpadu je ještě důležitější. Společně můžeme vytvořit čistší a udržitelnější budoucnost.🌍

🏘️ Co by mohla obec Narysov zvážit?

• Zavedení door-to-door a PAYT systému – podobně jako se testuje v okolí Příbrami. Než se ale do toho pustíme, pojďme si počkat na výsledky z těchto projektů.
  • Multikomoditní sběr – uvažoval bych o tom, protože by to mohlo zlepšit efektivitu a zjednodušit třídění pro každého z nás. Méně popelnic = větší pohodlí pro všechny. 🙌

Pokud máte k těmto novinkám jakékoli otázky, neváhejte se na mě obrátit 😊